Vervoer vormbomen per boot

Vervoer vormbomen per boot

In 1837 kocht W. Keessen jr. een stuk land aan de Uiterweg te Aalsmeer om een boomkwekerij te beginnen. Dit is dezelfde plek waar het bedrijf nog steeds gevestigd is. Na al die tijd is Royal Terra Nova ook nog steeds een familie bedrijf gebleven.
De kwekerij specialiseerde zich in fruitbomen en bouwde daarin een groot assortiment op. Vooral appelbomen, perenbomen, pruimenbomen, abrikozen en perzikbomen.
De geteelde fruitbomen werden met de boot vervoerd naar o.a. Amsterdam, Groningen, den Haag, Enkhuizen en Meppel.

Met export werd omstreeks 1870 begonnen naar vooral Duitsland, Zwitserland, Engeland, Amerika en Rusland. De belangrijkste producten waren inmiddels Taxus en Buxus – vormbomen, Seringen en Blauwsparren.

In 1898 werd een poeltje gedempt om meer teeltland te verkrijgen waarna het bedrijf de naam veranderde in “Terra Nova” wat nieuwe aarde betekent.

Na enkele bezoeken van het Koninklijk Huis heeft Hare Majesteit Koningin Wilhelmina in 1910 de kwekerij het predikaat “Koninklijke” of “Royal” toegekend. Dat was een erkenning voor de kwaliteit van de producten die er op deze kwekerij geweekt werden. Een kwaliteit, die nog steeds het handelsmerk van Terra Nova is.   Vooral  D.W. Keessen (ome Dirk) en  G.A. Keessen (Grootvader) loodsten Terra Nova succesvol door de 2 moeilijke oorlogsperioden.

De eerste kassen werden gebouwd in 1927. Deze kassen diende voor de vermeerdering en selectie van moeilijk te kweken boomkwekerijgewassen.

Transport klaarmaken van vormbomen

Transport klaarmaken van vormbomen

Omdat de ruimte steeds schaarser werd specialiseerde Terra Nova zich in kleinere planten. De eerste plant in deze categorie was Genista x spachiana (ook wel Cytisus of Kamerbrem genoemd). Maar ook Skimmia en Rhododendron namen een belangrijke plaats in.

Vanaf eind jaren ’50 werd onder leiding van W.D.P. Keessen begonnen met de teelt van Rhododendron simsii (Azalea).  Later volgden ook Solanum pseudocapsicum en Capsicum in vele variëteiten en kleuren.